Vuosi on vihdoin vaihtunut, ja uusi lukukausikin on jo pyörähtänyt käyntiin. Näihin aikoihin moni opiskelija alkaa jo miettiä tulevaa kesää ja mahdollisia työ- ja harjoittelupaikkoja. Mihin sitä tänä vuonna hakisi töihin? Millaisiin töihin minä ylipäätään haluaisin hakea? Millaisia töitä suomen kielen opiskelija edes voi tehdä? Jos mielessäsi on pyörinyt jotain vastaavanlaisia kysymyksiä, kannattaa lukea seuraava teksti! Kopulan (entinen) blogivastaava Veera pääsi haastattelemaan Vetter Communicationsin Juttaa, joka kertoo meille seuraavaksi, millaista on työskennellä viestintätoimiston toimitusjohtajana.

Vetter Communicationsin toimitusjohtaja Jutta Vetter. Kuva: Mikko Vares
Kerro hieman itsestäsi. Kuka olet ja mitä teet työksesi?
Olen Jutta Vetter, viestintätoimisto Vetter Communicationsin toimitusjohtaja ja kyseisen toimiston perustaja. Olen kotoisin Tampereelta suomalais-saksalaisesta perheestä, ja olen lapsesta asti ollut tekemisissä usean eri kielen kanssa. 7-vuotiaana vanhempani olisivat halunneet laittaa minut saksankieliseen kouluun, mutta sellaista ei valitettavasti ollut silloin, joten päädyin ruotsinkieliseen kouluun. Ensimmäiseltä luokalta lähtien olen siis ollut varustettu kolmella eri äidinkielellä, minkä vuoksi ei ollut yllättävää, että lähdin myöhemmin opiskelemaan kieliä ja viestintää ja päädyin niiden kautta työelämään.
Toimitusjohtajan työnkuvaani kuuluu viestintätoimiston pyörittäminen, tiiminvetäminen, myynti ja markkinointi sekä yrittäjyyteen liittyvät hallinnolliset tehtävät, mutta näiden lisäksi teen myös aktiivisesti asiakastöitä ja osallistun erilaisiin projekteihin. Olen ollut noin viisi vuotta yrittäjänä, ja ennen yrittäjyyttä ehdin toimia melkein 20 vuotta työelämässä erilaisissa viestinnän tehtävissä. Olen toiminut muun muassa kääntäjänä, tulkkina, copywriterina, tiedottajana, toimittajana ja viestintäpäällikkönä. Voisikin sanoa, että olen nähnyt ja kokenut viestinnän kentällä kaikki mahdolliset roolit. Vetter Communications on ensimmäinen yritykseni, mutta olen tehnyt aikaisemmin freelancer-töitä, jotka ovat hieman rinnastettavissa yrittäjyyteen esimerkiksi projektien näkökulmasta.
Miten päädyit nykyiseen työhösi?
Työelämässä ollessani huomasin, että kun yritykset ostavat viestintäpalveluita ulkopuolisilta tahoilta, ne hakevat niitä useilta eri toimijoilta: käännökset haetaan käännöstoimistolta, lehdistötiedotteet pr-toimistolta, markkinointimateriaalit markkinointitoimistolta ja niin edelleen. Viestinnän kenttä on todella hajautettu, ja asiakkaat joutuvat myös selittämään samat asiat monille eri tahoille. Tähän menee asiakkailta paljon ylimääräistä aikaa, mikä aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia. Ongelmana on myös se, että viestinnän sävy on hajanainen yritysten ostaessa viestintäpalveluita useammalta eri taholta. Kun eri tahot tekevät eri osia viestinnästä, tekstien sävyt saattavat olla erilaisia eivätkä osat tämän vuoksi välttämättä kommunikoi keskenään. Tämä oli mielestäni ongelmakohta, jota lähdin ratkaisemaan perustamalla oman viestintäyrityksen, joka tarjoaa kokonaisvaltaisia viestintäpalveluja yritysmaailman kaikkiin tarpeisiin keskitetysti – sekä suomen kielellä että monikielisesti. Tämä oli hyvin kunnianhimoinen tavoite, mutta se on otettu erinomaisen hyvin vastaan ja sille on selkeästi ollut tarvetta.
Yrityksen perustaminen alkoi siis siitä huomiosta, että tämänlaiselle palvelulle oli tarvetta. Samoihin aikoihin huomasin myös työilmoituksen, jossa eräs teknologiayhtiö haki viestintäosaamista. Kävin kyseisen yrityksen kanssa keskustelua ja kävi ilmi, että he mieluummin laskuttaisivat ulkopuolista toimijaa kuin rekrytoisivat uuden työntekijän, ja tästä se ajatus sitten lähti. Tuntui sopivalta perustaa oma yhtiö siinä vaiheessa, varsinkin, kun minulla oli jo asiakas valmiina. Kyseinen yritys on vielä tänäkin päivänä yksi Vetter Communicationsin suurimmista asiakkaista.
Tällä tavoin päädyin nykyiseen työhöni, ja täytyy sanoa, että yrittäjyys on ollut paras ammatillinen päätös, jonka olen koskaan tehnyt! Olen toisaalta myös kiitollinen, että ehdin olla palkkatyössä niinkin kauan, sillä ehdin nähdä viestintäalaa monesta eri näkökulmasta.
Millainen opintotausta sinulla on?
Olen opiskellut käännöstieteitä Tampereen yliopistossa. Pääaineenani oli saksan kääntäminen ja tulkkaus. Tämän lisäksi opiskelin suomen kieltä, kansainvälistä viestintää, englannin ja ruotsin kääntämistä, luovaa kirjoittamista, ranskaa ja espanjan filologiaa.
Millaisista opinnoista sinulle on ollut eniten hyötyä työssäsi?
Vaikea kysymys. Sanoisin, että kaikista opinnoista on varmasti ollut hyötyä. Itse olen kokenut akateemisten opintojen ja työelämän yhdistelmän todella arvokkaaksi. Opinnot yksinään tai työelämä yksinään ei ole yhtä arvokasta kuin näiden yhdistelmä, sillä näin oppii yhdistelemään teoriaa ja käytäntöä toisiinsa. Picasson sanoin: ”Learn the rules like a pro so you can break them like an artist.” Kun teoreettinen pohja on hallussa, voi lähteä leikittelemään ja testailemaan taitojaan ja kokeilemaan uusia asioita.
Millainen yritys on viestintätoimisto Vetter Communications?
Ajatuksena oli perustaa aidosti kansainvälisesti orientoitunut yhtiö, joka tarjoaa kokonaisvaltaisia viestintäpalveluja. Tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että jokainen asiakas ostaisi meiltä kokonaisvaltaisesti viestintä- ja lehdistötiedotuspalveluja, vaan ideana on yhden luukun palveluperiaate: Vetter Communications pystyy tuottamaan kunkin asiakkaan tarvitsemat palvelut. Lisäksi erittäin laadukas asiakaspalvelu on toimintamme tärkeimpiä arvoja.
Asiakkaiden tarpeet vaihtelevat paljon. Isojen asiakkaiden osalta toimimme yritysten oman viestintä- ja markkinointiosaston jatkeena, eli hoidamme sellaiset tehtävät, joita yritys ei itse ehdi tai osaa tehdä. Pienempien asiakkaiden kohdalla toimimme usein yrityksen ulkoistettuna viestintäosastona, sillä pienemmillä yrityksillä ei yleensä ole sellaista. Suurin osa asiakkaistamme on pitkäaikaisia asiakkaita, mikä kertonee siitä, että olemme tehneet jotain oikein.
Me Vetter Communicationsilla teemme paljon enemmän kuin tuotamme pelkkiä tekstejä: me ideoimme, suunnittelemme ja konsultoimme, jotta asiakkaat saisivat parhaimman hyödyn viestinnästään. Meille kokonaisvaltaisuus ja viestinnän tuloksellisuus on tärkeää. Työmme ei siis ole pelkkää tekstien tuottamista, vaan me mietimme myös, mitä teksteillä halutaan saavuttaa, mitä hyötyä niistä on asiakkaille ja – koska kyseessä on yritysmaailma – miten teksteillä kasvatetaan palvelun tai tuotteen myyntiä. Tärkeintä työssä on dialogi: tekstejä ei vain tuoteta mekaanisesti, vaan mietimme asioita yhdessä.
Vetter Communicationsin toimisto sijaitsee Tampereen ydinkeskustassa, Kuninkaankadulla. Lisäksi meillä on toimintaa muissakin kaupungeissa, lähinnä Turussa ja Helsingissä – ja myös kansainvälisesti: meillä on kumppanuusyrityksiä muun muassa Ruotsissa ja Saksassa ja vahvoja yhteistyökuvioita yhdysvaltalaisten korkeakoulujen ja liike-elämän verkostojen kanssa. Toimistomme ydintiimissä on noin kymmenen aivan mahtavaa, monipuolisella profiililla varustettua osaajaa. Projektikohtaisesti meillä on tämän lisäksi myös muita tekijöitä. Useilla meistä on monia erikoisaloja, ja asiakkuuksien kohdalla pyrimme aina siihen, että sopiva projekti menisi sopivalle henkilölle. Kaikilla meistä on työkielinä vähintään suomi ja englanti, joita meiltä ostetaan määrällisesti eniten, mutta tuotamme viikoittain myös saksan- ja ruotsinkielisiä materiaaleja. Kaikilla tiimin jäsenillä on akateeminen koulutus. Suurin osa on kouluttautunut käännöstieteen alalla, mutta joukostamme löytyy myös kauppatieteiden ja markkinointiviestinnän osaajia. Kompaktin tiimin etuna on se, että voimme pitää asiakassuhteet henkilökohtaisella tasolla: asiakkaiden ei ikinä tarvitse soittaa esimerkiksi puhelinvaihteeseen, vaan he voivat soittaa suoraan omalle yhteyshenkilölleen. Kaiken kaikkiaan Vetter Communicationsin tiimissä on mahtavia ihmisiä ja monipuolista osaamista!
Viestintätoimistossa kaikenlaisesta taustasta on hyötyä. Meille ei haeta töihin pelkästään hyvillä papereilla, vaan henkilön pitää myös sopia porukkaan ja olla halukas tekemään monipuolisia töitä. Asiakaslähtöinen ajattelu on myös ensiarvoisen tärkeää. Tiimissämme on tilaa monenlaisille tekijöille. Asiakasprojekteissa tiimit rakentuvat sen perusteella, mitä asiakkaat haluavat meiltä ostaa.
Millaisia työtehtäviä sinulla on? Voit kuvailla esimerkiksi tyypillisen työpäiväsi.
Tyypillistä työpäivää tässä työssä ei oikeastaan ole, sillä jokainen työpäivä on erilainen. Olen tästä henkilökohtaisesti tyytyväinen, sillä en usko, että nauttisin mekaanisesta liukuhihnatyöstä. Pienessä yrityksessä, varsinkin toimitusjohtajan roolissa, työtehtäviä on laidasta laitaan, ja minä olen myös se, joka viime kädessä hoitaa sellaisetkin tehtävät, joita kukaan muu ei hoida. Aika paljon teen kuitenkin itse asiakastöitä, eli hoidan isoja lehdistötiedotusprojekteja, teen sisällöntuotantoa ja tuotan käännöksiä. Autan myös tarvittaessa muita tiimiläisiä heidän töidensä kanssa. Me teemme todella hyvää tiimityötä ja autamme usein toinen toisiamme, eli tarkistamme ja oikoluemme toistemme tekstejä, ja myös sparrailemme ideoita keskenämme. Asiakastöiden ja tiimiläisten auttamisen lisäksi teen myös paljon hallinnollisia töitä.
Olen myös laittanut paljon painoarvoa verkostoitumiselle ja markkinoinnille. Tykkään olla ihmisten kanssa tekemisissä, ja työpäivistäni meneekin paljon aikaa siihen, että tapaan uusia ihmisiä. Uskon vahvasti verkostoitumisen voimaan: kun ihmiset tuntevat sinut ja tietävät, missä olet hyvä, se myös poikii liiketoimintaa. Erinomaisen tiimin ansiosta minulle on vapautunut aikaa tavata nykyisiä sekä potentiaalisia uusia asiakkaita ja kartoittaa sitä, millaisia viestinnän tarpeita yrityksissä on. Teen siis paljon myös myynti- ja markkinointityötä.
Työpäiväni ovat siis hyvin monipuolisia. Välillä teen töitä toimistolla, välillä taas kotoa käsin. Tämä työ on työaikojen ja työskentelypaikan suhteen melko vapaata: töitä voi tehdä melkeinpä mistä ja milloin tahansa. Yksi yrittäjyyden hyvä puoli onkin se, että työajat pystyy pitkälti itse valitsemaan. En itse ole aamuvirkku, vaan tykkään tehdä iltaisin töitä, ja yrittäjänä voin valita, että vastailen sähköposteihin ja hoidan firman markkinointia myös iltaisin.
Millaisia haasteita olet kokenut työssäsi? Mikä taas on mielenkiintoisinta työssäsi?
Haasteena on jatkuva kiire ja se, että joutuu tekemään montaa asiaa samaan aikaan. Välillä on niin paljon asioita hoidettavana, että niiden priorisointi on hankalaa. Tämän vuoksi joillekin asioille on pakko sanoa ”ei” ja täytyy osata aikatauluttaa työt realistisesti. Yrittäjyyden alussa tein myös heti sen päätöksen, että ulkoistin kirjanpidon kirjanpitäjälle; yrittäjäksi aikovan kannattaakin heti alkuun miettiä omat vahvuudet ja heikkoudet ja mahdollisuuksien mukaan ulkoistaa ne asiat, joissa ei itse ole hyvä.
Mielenkiintoisinta työssäni on kiteytetysti ihmiset. Usein ajatellaan, että viestintäihmiset kirjoittelevat tekstejä yksin, mutta oikeasti teemme paljon yhteistyötä asiakkaidemme kanssa. Asiakas on osa tiimiä, koska yhdessähän niitä tuloksia tehdään. Asiakkaiden kirjo on valtava: meillä on asiakkaita esimerkiksi kulttuurisektorilta, teknologia-alalta, ilmailualalta ja tekniseltä alalta. Pääsemme työssämme tutustumaan moneen eri aihepiiriin ja sitä kautta laajentamaan myös omaa maailmankatsomustamme ja yleissivistystämme.
Millaisia taitoja työssäsi tarvitaan?
Tiedonhakutaidot ovat erityisen tärkeitä, sillä tässä työssä hypitään toimialasta ja aiheesta toiseen. Tiedonhakuun kuuluu myös se, että osaa kysyä asiakkailta ne oikeat kysymykset. Myös tarkkuus ja huolellisuus ovat tärkeitä taitoja. Tässä työssä myös ihmissuhde- ja verkostoitumistaidot ovat tärkeitä. On helpompi työskennellä sekä asiakkaiden että oman tiimin kanssa, kun osaa käydä dialogia. Se helpottaa omaa työtä paljon, kun puheyhteys on auki ja pystyy kysymään apua tarvittaessa. Tietysti myös tekstitaidot ovat tärkeitä, ja kirjoittamaan oppii kirjoittamalla; mitä enemmän on kokemusta, sitä helpommaksi se muuttuu.
Mitä neuvoja sinulla on suomen kielen opiskelijoille, jotka haluaisivat työllistyä viestinnän tehtäviin?
Haluan kannustaa ja rohkaista jokaista! Kannattaa ottaa avoimesti yhteyttä itseä kiinnostaviin yrityksiin ja kysyä, onko heillä avoimia paikkoja. Aina voi olla joku projekti, johon tarvitaan apukäsiä, tai harjoittelu- tai työpaikka avoinna. Jostain on aloitettava, ja aloittaminen voi loppujen lopuksi olla yllättävän helppoa, joten hakeutukaa rohkeasti ihmisten puheille! Myös monipuolisuus ja terve uteliaisuus auttaa työelämässä eteenpäin. Ottakaa selvää asioista ja verkostoitukaa. Ei myöskään kannata murehtia liikaa sitä, ettei ole työkokemusta, sillä se on ihan ymmärrettävää, että vastavalmistuneella tai vielä opiskelevalla ei ole työvuosia vielä takana paljoa. Tämän vuoksi opintojen aikana hankittu aktiivisuus on tärkeää: jos pystyy näyttämään, että on ollut edes pienissä projekteissa mukana opintojen ohella, se näyttäytyy positiivisena asiana työnantajalle. Meille Vetter Communicationsille saa myös laittaa avoimia hakemuksia ja meihin voi olla yhteydessä.
Voit lukea lisää osoitteesta www.vetter.fi, josta löytyy linkit myös Vetter Communicationsin some-kanaviin – kannattaa seurata! Kiitos Jutalle haastattelusta, ja tsemppiä kaikille Suomi-ilmiön lukijoille opintoihin ja työnhakuun! Muistakaa olla uteliaita ja kokeilla rohkeasti uusia asioita!
Kirjoittaja: Veera Björlin
