Kopula täyttää 55 vuotta! – Puheenjohtajan vinkit vuosijuhlavieraille

Vuosi 2022 on meille jännittävää aikaa, sillä rakas ainejärjestömme Kopula täyttää tänä vuonna 55 vuotta! Tämän kunniaksi 12. marraskuuta 2022 järjestetään Kopulan vuosijuhlat eli vujut, minkä vuoksi puheenjohtajamme Roosa on koonnut meille ohjeet siitä, miten vujuilla tulee olla ja käyttäytyä. Ohjeet kannattaa lukea varsinkin niiden, jotka eivät ole ennen olleet vujuilla tai ovat muuten epävarmoja siitä, miten vujuilla toimitaan.

Pienimuotoiset ohjeet vuosijuhlavieraille

Kopulan vuosijuhlat alkavat kello 18.00. Paikalle on syytä saapua hyvissä ajoin, sillä juhlijoiden on tarkoitus olla paikoillaan juhlan alkaessa. Vuosijuhlatiimi on tehnyt etukäteen istumajärjestyksen, joka on löydettävissä juhlapaikalta. Tarkista siis oma paikkasi istumajärjestyksestä. Omalle paikalle saapuessa on kohteliasta tervehtiä ympärillä istuvia ja esittäytyä heille. Vujutiimi on parhaansa mukaan ottanut huomioon toiveita istumajärjestystä tehdessään, mutta esimerkiksi isojen kaveriporukoiden istuttaminen lähekkäin ei tue juhlan luonnetta.


Yleensä juhla alkaa lippukulkueella, joka tuo Suomen lipun sekä mahdollisen ainejärjestölipun saliin. Lipun saapumista kunnioitetaan seisten. Kopulan vuosijuhlilla ei ole erikseen cocktail-tilaisuutta, joten eri järjestöjen tervehdykset kuullaan joko juhlan aikana tai sen alussa. Valitettavasti aikataulu ei ole vielä varma, kun tämä teksti julkaistaan.

Juhlan aluksi seremoniamestari kertaa ohjeita illalle sekä käytännön asioita. Seremoniamestaria on siis syytä kuunnella tarkasti. Juhlan aikana on muutenkin kohteliasta kuunnella, kun muut puhuvat, ja lopettaa ruokailu ja jutustelu puheenvuorojen ajaksi. Tämä on tietysti tuttua myös sitseiltä. Myös sitseiltä tuttua on skoolaaminen, jonka järjestys selviää juhlan alussa. Perinteisesti ensin skoolataan oikealle viistoon, sitten vasemmalle viistoon ja lopuksi eteen.

Vuosijuhlilla lauletaan esimerkiksi sitseiltä tuttuja lauluja ja pidetään puheita. Osa puheista, kuten puheenjohtajan puhe, ovat ennalta määrättyjä, mutta juhlan aikana on mahdollista myös pyytää puheenvuoroa. Kopulan vuosijuhlilla lauletaan perinteen mukaan viimeisenä Finlandia, jota kunnioitetaan seisten. Juhlan loppupuolella lauletaan myös fuksilaulu. Vuosijuhlilla tulee olemaan laulukirja, johon on kerätty juhlan aikana laulettavien laulujen sanat sekä joitakin toivottavia lauluja. Oman laulukirjan voi myös tuoda mukanaan. Kaikkein rivoimpia sitsilauluja ei tietenkään vuosijuhlilla lauleta.


Juhlan aikana pidetään taukoja, joiden aikana voi seurustella muiden juhlijoiden kanssa ja käydä esimerkiksi vessassa. Usein juhlapaikoilla on myös baari, josta voi omakustanteisesti ostaa juomia tauon aikana. Vessassa käynti on tietysti sallittua myös taukojen ulkopuolella, mutta salissa liikkuminen puheiden tai laulujen aikana ei ole hyvien tapojen mukaista. Hyvä vaihtoehto on odottaa salin reunalla puheen tai laulun loppua, jotta salissa ei ole turhaa liikettä.


Juhlan aikana syödään alkuruoka, lämmin pääruoka sekä jälkiruoka. Ruoan kanssa on tarjolla valitsemasi ruokajuoma. Syöminen on kohteliasta aloittaa vasta, kun kaikki ympärilläsi ovat saaneet annoksensa!


Vuosijuhlien pukukoodi on tumma puku akateemisin kunniamerkein. Miehille tämä tarkoittaa mustaa, tummansinistä tai jopa tummanharmaata pukua. Kauluspaita on valkoinen ja asusteina harmaansävyinen solmio ja valkoinen taskuliina. Edellä mainitut värit ovat kuitenkin lähinnä ohjenuorana juhlijoille. Jos et omista harmaata solmiota, ei sinun tarvitse sellaista tietenkään ostaa. Tärkeintä on, että tulet paikalle omana itsenäsi!

Naisille pukukoodi tarkoittaa polvet peittävää iltapukua tai tummaa housupukua. Kengät ovat perinteisesti sirot korkokengät, mutta korottomat käyvät aivan yhtä hyvin. Laukuksi sopii esimerkiksi kirjekuorilaukku tai jokin muu pikkulaukku. Iltapuvun kanssa asuun yleensä kuuluu esimerkiksi hartiahuivi ja olkapäät pitäisi olla peitettynä jälkiruokaan asti. Pitkät eli yli olkapään ulottuvat hiukset tulisi olla jollakin tapaa kiinni. Juhla-asuun kuuluu myös ainejärjestönauha tai ainejärjestön/ylioppilaskunnan myöntämä kunniamerkki. Vuosijuhlatiimi ei vielä anna sen enempää ohjeita näistä, sillä valitettavasti tiimi ei ole vielä varma, tullaanko ainejärjestönauhoja saamaan.


Lopuksi

Haluisin vielä tähdentää, että jokainen on tervetullut Kopulan vuosijuhlille omana itsenään. Etiketistä ei kannata ottaa liikaa paineita, kaikilla on paljon hauskempaa, kun kaikilla on kivaa ja hyvä olla! Ja kuten monesti kuultu: pahin etikettivirhe on huomauttaa muiden etikettivirheistä. Osaamme kaikki käyttäytyä kunnioittavasti, kun haluamme. Henkilökohtaisesti toivoisin, että jokainen tulisi juhlaan hyvällä mielellä, eikä esimerkiksi pyörittele silmiään muille tai juhlalle. Olen nähnyt tätäkin tapahtuvan, eikä se ole miellyttävää kenellekään.

Tekstiin on otettu mallia esimerkiksi Staabi ry:n vuosijuhlaneuvoista. Vuosijuhlille on paljon erilaisia ja eritasoisia ohjeita, ja on täysin ymmärrettävää, että pukeutuminen mietityttää. Siitä syystä ajattelimme vuosijuhlatiimin kanssa, että tällainen kopulalaisille suunnattu ohjeteksti voisi olla paikallaan. Toivottavasti tästä oli hyötyä!

Kirjoittaja: Roosa Hokkanen eli pj-Roosis

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s